The Hindu Analysis 02 June 2022, Newspaper Editorial Analysis, Current Affairs Today

The Hindu Analysis 02 June 2022, Newspaper Editorial Analysis, Current Affairs Today
The Hindu Analysis 02 June 2022, Newspaper Editorial Analysis, Current Affairs Today

The Hindu Analysis 02 June 2022, Newspaper Editorial Analysis, Current Affairs Today

Source- Study Lover Veer Sir

The Hindu Analysis 02 June 2022, Newspaper Editorial Analysis, Current Affairs Today

PDF- Click Here

पिछले दिन की दैनिक प्रश्नोत्तरी के उत्तर:

1. ग्रीक पौराणिक कथाओं में, इस देवी के दूध के बारे में कहा जाता है कि इसने मिल्की वे का निर्माण किया था। उत्तर: हेरा

2. डिसैकराइड के लिए इस्तेमाल किया जाने वाला शब्द जो दूध का लगभग 2-8% बनाता है। उत्तर: लैक्टोज

3. भारत में शुरू किया गया डेयरी विकास कार्यक्रम, 1970। उत्तर: ऑपरेशन फ्लड

4. 1976 की श्याम बेनेगल फिल्म दुग्ध सहकारी आंदोलन से प्रेरित है। उत्तर: मंथनी

5. रूसियों ने इस जानवर को तरल में डालकर दूध को खट्टा होने से बचाए रखा। उत्तर: मेंढक

6. गेल बोर्डेन जूनियर का योगदान उत्तर: उन्होंने मीठा गाढ़ा दूध बनाने की प्रक्रिया का आविष्कार किया

7. पनीर का नाम फ्रांस के एक शहर के नाम पर रखा गया है। उत्तर: रोक्फोर्ट

8. स्तनधारियों द्वारा बच्चे के जन्म के तुरंत बाद उत्पादित दूध का पहला रूप। उत्तर: कोलोस्ट्रम

9. दूध में दो प्रमुख प्रकार के प्रोटीन होते हैं। उत्तर: कैसिइन और मट्ठा दृश्य: प्रमुख खेल आयोजन जिसमें चैंपियन की परंपरा है

Answers to the previous day’s daily quiz:

1. In Greek mythology, this Goddess’ milk was said to have created the milky way. Ans: Hera

2. The term used for the disaccharide that makes up around 2–8% of milk. Ans: Lactose

3. The dairy development programme launched in India, 1970. Ans: Operation Flood

4. The 1976 Shyam Benegal film inspired by the milk co­operative movement. Ans: Manthan

5. The Russians kept milk from going sour by dropping this animal into the liquid. Ans: Frog

6. The contribution of Gail Borden Jr. Ans: He invented the process to make sweetened condensed milk

7. The cheese named after a town in France. Ans: Roquefort

8. The first form of milk produced by mammals immediately after chilbirth. Ans: Colostrum

9. The two major types of protein in milk. Ans: Casein and whey Visual: The major sporting event in which there is a tradition of the champion

01 June 2022 | Click Here

Other Hindi Newspaper’s

दैनिक जागरण- Click Here

जनसत्ता- Click Here

अमर उजाला- Click Here

राष्ट्रीय सहारा- Click Here

नवभारत टाइम्स- Click Here

राजस्थान पत्रिका- Click Here

प्रभात खबर- Click Here

पंजाब केसरी- Click Here

हरी भूमि- Click Here

दैनिक भास्कर- Click Here

Other English Newspaper’s

Millennium Post – Click Here

Business Line – Click Here

Hindustan Times – Click Here

Times of India – Click Here

Mint Newspaper – Click Here

Free Press Journal – Click Here

Hans India – Click Here

Telegraph Newspaper – Click Here

Economic Times – Click Here

The Pioneer Newspaper – Click Here

Business Standard – Click Here